Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaBoeren: zet met z'n allen een stip op de horizon

Boeren: zet met z'n allen een stip op de horizon

30 juni - Het was lekker warm bij ’t Noorden. Precies 40 mensen waren afgekomen op het onderwerp. Aanleiding was de brief van enkele “prominenten” aan de minister om de problemen van de knelgevallen a.g.v. de fosfaatwetgeving  op te lossen. Willem Bruil –een van de ondertekenaars- benaderde het vraagstuk van de strikt juridische kant. In de wet staat dat men een vrij genot van het eigen bezit moet hebben. Nu wordt boeren verboden om koeien in hun pasgebouwde stallen te houden. Vanuit de zaal kwam de opmerking dat men dat had kunnen voorzien. Dat was Willem niet met de sprekers eens: er was geen voorzienbaarheid. Alles en iedereen stimuleerde de boeren na het opheffen van het melkquotum om te bouwen.
Arjan Tolkamp uit IJzerlo  had zo’n pech: Op 2 juli 2015 had hij zijn stal nog in aanbouw (de ronde stal aan de Dinxperloseweg). Dus geen fosfaatrechten. Hij is overgestapt op jongvee. Op een zo duurzaam mogelijke manier. Hij is ook lid van de groep “Innovatief uit de knel” die met de minister overlegt over oplossingen voor de knelgevallen. Er zijn nl. generieke maatregelen genomen die individuele  boeren onrechtvaardig kunnen treffen. De LTO (zij konden niet aanwezig zijn ivm hun jaarlijkse barbecue) komt niet voor deze boeren op. Überhaupt is er volgens Arjan veel verdeeldheid onder de boeren. Zijn grootste frustratie is dat elke regel die vanuit Den Haag of Brussel komt de facto niet het natuurinclusieve boeren bevordert, maar alleen gunstig lijkt voor de intensieve veehouderij, i.p.v. de extensieve. 
Wat nu en wat kunnen we plaatselijk doen? Volgens Bruil moet er een stip op de horizon komen. Gedragen door politiek, sector en de machtige inkopers. Maar ook door boeren en andere bewoners van het buitengebied. Die voelen zich niet gehoord. Daar kan de plaatselijke politiek dan bij aansluiten en bijv. het akkerrandenbeleid blijven steunen. Dat idee sloeg wel aan bij de aanwezigen. Men vroeg ook om een vervolg. Misschien wel een jaarlijkse conferentie tegelijkertijd met de Farm en Country fair (was een ingekomen ideetje van de burgemeester).
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates