Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaStartbijeenkomst ondersteuning en advies agrarisch ondernemers

Startbijeenkomst ondersteuning en advies agrarisch ondernemers

2 juni - Afgelopen januari heeft het college van burgemeester en wethouders besloten alle agrarisch ondernemers in de gemeente Aalten een coaching gesprek aan te bieden. Een agrarisch coach komt bij de ondernemer ‘aan de keukentafel’ en gaat in gesprek over ontwikkelingen in de sector, toekomstperspectief en mogelijke zorgen die de ondernemer heeft over het bedrijf of het gezin. Woensdag 6 juni om 20. 00 uur is er bij ’t Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten, een startbijeenkomst over het project. Wethouder Ted Kok licht toe.
 
Waarom wil de gemeente Aalten in gesprek met de agrarisch ondernemers?
“De agrarische sector staat onder druk door allerlei ontwikkelingen en regelgeving. Zo is in 2015 besloten dat asbestdaken vanaf 1 januari 2024 verboden zijn. Veel boerenbedrijven hebben nog asbestdaken en het verwijderen daarvan is kostbaar. Zakelijk hebben de boerenbedrijven door onder meer marktontwikkelingen veelal een aantal magere jaren gekend. De zaken gaan nu beter maar de markt blijft ook nu in 2017 wispelturig. Hierdoor wordt er zeker meer gevraagd van de ondernemer wat betreft regelgeving. Dergelijke ontwikkelingen kunnen vergaande gevolgen hebben, niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor de families achter de bedrijven. We willen weten hoe de boeren dit ervaren, zodat we waar mogelijk onze dienstverlening daarop af kunnen stemmen. Via Netwerk Boerenkans (een netwerk van erfbetreders, red.) hebben we ook signalen gekregen dat er bij een deel van de bedrijven sprake is van financiële en persoonlijke problemen.”
Wie is die agrarisch coach?
“De agrarisch coach is onafhankelijk, het belang van de boer staat voorop. Wij hebben Te Kiefte Coaching uit Meddo gevraagd de gesprekken te voeren. Monique te Kiefte en haar team van agrarisch coaches kennen de regio en hebben veel ervaring. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ kunnen allerlei onderwerpen aan de orde komen. Van ‘Hoe ziet de toekomst van mijn bedrijf eruit?’ tot concrete vragen als ‘Wat kan ik doen met leegstaande schuren, ‘Krijg ik mijn plannen financieel wel rond’ en ‘Kan ik blijven wonen als ik stop met het bedrijf?’ Eigenlijk kan alles besproken worden wat er op dat moment op het bedrijf en binnen het gezin speelt.”
 
Stopt het na een gesprek met de agrarisch coach?
“Dat ligt natuurlijk aan de situatie. De coach kan een boer in contact brengen met de gemeente als de situatie daar om vraagt. Als blijkt dat er bedrijfgerelateerde problemen zijn die gevolgen hebben voor het gezin, wordt in overleg vervolgcoaching aangeboden. Dat traject is er vooral op gericht de agrariër te ondersteunen bij het zoeken naar een duurzame en gezonde toekomst.”
 
Wat gebeurt er 6 juni?
“Op woensdag 6 juni is er een bijeenkomst bij ‘t Noorden. Deze bijeenkomst organiseren wij om boeren en belanghebbenden te informeren over het project. De agrarisch coaches worden dan voorgesteld en is er ruimte om vragen te stellen.”
 
N.B. In de wekelijkse nieuwsbrief van de Progressieve Partij is per ongeluk de donderdag genoemd, moet dus zijn: woensdag 6 juni.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates