Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaAlternatief voor commerciele invulling Slingeplas

Alternatief voor commerciele invulling Slingeplas

Uit de Gelderlanden van zondag:
13 mei 2018 - - Het plan voor de vernieuwing van de Slingeplas moet van tafel. Inwoners van het  vestingstadje willen echter wel met de gemeente en Leisurelands praten over een alternatief. Een bezwaar tegen vernieuwing van de recreatieplas is ondertekend door 453 inwoners.
Een klein deel daarvan komt uit Aalten, het overgrote deel is van mensen uit Bredevoort", vertelt Geert Scholten. De Bredevoorter is betrokken bij het verzet tegen een nieuw bestemmingsplan voor de recreatieplas aan de oostkant van Bredevoort. Eigenaar Leisurelands krijgt volgens dat plan ruimte voor onder meer 50 recreatiewoningen en het gebruik als evenemententerrein.
 
Meedenken
Begin april zorgde een informatie-bijeenkomst over de Slingeplas voor een vol Grachthuys. Op donderdag 14 juni is er opnieuw zo'n avond. Scholten: ,,Maar het is een slecht plan, dat wordt door een volgende informatie-avond niet beter. We willen best meedenken over een alternatief, maar dit moet van tafel."
De zienswijze van de Bredevoorters wordt, met de 453 handtekeningen, naar de gemeente Aalten gestuurd. Dat wordt nog ondersteund door de handtekeningen die met een actie op www.petitie.nl worden verzameld, niet alleen onder inwoners, maar door iedereen die wel eens recreatief van de Slingeplas gebruik maakt. Zie: https://petities.nl/petitions/behoud-van-rust-en-natuur-bij-de-slingeplas-in-bredevoort?locale=nl
 
Bedreigd
De kern van het bezwaar is volgens Scholten dat het natuurlijke karakter en de toegankelijkheid van de Slingeplas worden bedreigd door de vernieuwing door Leisurelands. Volgens Geert Scholten trekt het ontwerp voor een nieuw bestemmingsplan 'een zware wissel op de natuur- en leefomgeving.'
 
De recreatieplas ligt aan de oostkant van Bredevoort tegen de gemeentegrens met Winterswijk. Het recreatieterrein is 39 hectare groot, waarvan 19 hectare water. Leisurelands is eigenaar van het gebied, dat enkele jaren geleden is overgenomen van het Recreatieschap Achterhoek & Liemers. Er is een gebiedsvisie gemaakt, waarin de ambitie wordt uitgelegd.
 
Commercieel
Leisurelands wil het laagdrempelige aanbod van recreatie aanvullen met 'toegevoegde economische dragers en commerciële en seizoenverlengende activiteiten. Het plan (Leisurelands wil een 'flexibel ruimtelijke kader') omvat aan de noordzijde ruimte voor verblijfsrecreatie in de vorm van camperstandplaatsen en drijvende recreatiewoningen. Aan de oostzijde moet de recreatie uitgebreid worden richting recreatiepark De Twee Bruggen. De zuidkant van de plas moet ook recreatief gebruikt kunnen worden.
 
Politieplas
De weerstand tegen uitbreiding van de recreatieplas heeft ook te maken met de pal tegen de Slingeplas aanliggende politieplas (net als de Twee Bruggen op Winterswijks grondgebied). Bij de eerste presentatie door Leisurelands, ruim twee jaar geleden, maakten de jagers en vogelwerkgroep al bezwaar tegen uitbreiding van recreatie aan de oostzijde van de Slingeplas. Die niet toegankelijke politieplas is toevluchtsoord voor reeën en verschillende vogelsoorten.

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates