Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 30 december -5 januari 2020

week 30 december -5 januari 2020

Een hoopvol 2020!
De laatste week van het oude jaar ging “geruisloos” over in de eerste van het nieuwe. Omgeven met discussies over vuurwerkverbod ja of nee. Van mij mag het. Er hebben te veel mensen en dieren last van. De één z’n privé-genoegen en vrijheid mag niet ten koste gaan van de ander z’n vrijheid.
 
Voor mij het absoluut hoogtepunt van de jaarwisseling de oudejaarsconference van Claudia De Breij.  “Democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met daarbij een vrije pers en een onafhankelijke rechtspraak”, citeerde ze haar vader. Maar vooral het liedje “Proost op de verliezers”, waarin ze het opneemt voor de mensen die aan de verliezerskant staan: “Je hebt dan wel verloren maar je bent het niet.” Voor mij een inspiratie en opdracht om deel te nemen aan die democratie en het op te nemen voor die mensen die niet altijd bij de winnaars horen.
 
Luister nog maar eens terug: https://www.youtube.com/watch?v=6RyZu0l-8i4
 
Maandag 30 december
 
Altijd leuk op een kantoor: de laatste dagen van het jaar. Heb jij dat ook? Clean-desken, opruimen, stukken die bleven liggen lezen enz. Die avond was er weer een uitzending van RTV Achterhoek “Over de Grens”.  Een programma dat live uitgezonden wordt vanuit de zorgboerderij/kinderboerderij in Winterswijk. Het onderwerp was  “armoedebestrijding in Aalten en Winterswijk”. Wil de Graaf (Steunpunt Winterswijk) kwam met opvallende verschillen in aantallen/percentages tussen Winterswijk en Aalten, het percentage arme gezinnen in Winterswijk is beduidend hoger. Echter het gaat niet om berekende en bekende percentages. Het gaat ook vaak om de verborgen armoede. Mensen die er niet mee te koop lopen. Mensen die niet zo gauw om hulp aankloppen. Verschillen kunnen verklaard worden uit bevolkingssamenstelling, industriële ontwikkeling, scholingsgraad enz.. Het gaat erom hoe mensen weer mee kunnen en willen doen. Wethouder Elvira Schepers uit Winterswijk gaf aan dat men in Winterswijk drie pijlers kent: taboe doorbreken, systeem versimpelen, generatiearmoede bestrijden.
In Aalten werken we volgens de bedoeling, de omgekeerde verordening en toets. Allemaal met hetzelfde doel: mensen weer mee te laten doen en weer uitzicht te bieden op een leefbaar bestaan.
 
Nieuwjaarsrecepties
 
Hebben nieuwjaarsrecepties nut? Die vragen gingen we als college eens onderzoeken door dit jaar compleet of opgesplitst bij zoveel mogelijk recepties aanwezig te zijn en de aanwezigen namens het gemeentebestuur een gelukkig en gezond 2020 te wensen. Ik pik er drie uit.
 
Vrijdagmorgen gingen Ted Kok en ik naar de Stegemanshof. Een mooi voorbeeld van een zgn. inlooppunt. Mensen uit deze voorziening, maar ook buren die in de omgeving nog zelfstandig wonen kwamen er bij elkaar voor een gezellig ochtendje.
Joke Meinen, de activiteitenbegeleidster vertelde dat er per activiteit toch steeds een stijgend aantal buren (20-30) aanwezig zijn. Als College gaan we in het nieuwe jaar bijna als eerste besluit een bijdrage in het electrokar-project verstrekken. Er wordt daarvan veel gebruik gemaakt en er is een grote groep gemotiveerde vrijwilligers die hun ogen en oren open houden en zo “een beetje naar elkaar omzien”.
Twee mooie functies van iets wat “vroeger”een bejaardentehuis heette. 
Die avond ging het langs enkele buurtschapsbijeenkomsten en kwamen we elkaar als voltallig college tegen tijdens de uitreikingsceremonie van de “Bredevoortse Pompe” in het Grachthuijs te Bredevoort. Er waren veel genomineerden. Bewijs dat Bredevoort een levendige gemeenschap is. De eer viel te beurt aan Ab van der Geest, vanwege zijn jarenlange werk voor Bredevoorts Nieuws. Wegens gebrek aan adverteerders moest dit blad deze maand november na 32 jaar stoppen. Mooi dat Ab als afscheid deze onderscheiding kreeg. En kijk: hoe toevallig kan het zijn? Juist op deze bijeenkomst werd de nieuwe website Bredevoort.nu gepresenteerd. In de eerste plaats bedoeld voor bezoekers, maar zeker ook nieuws en de agenda voor de Bredevoortse bevolking. 
Het begint een traditie te worden dat iemand namens het gemeentebestuur de beste wensen voor 2020 vergezeld laat gaan met enige bespiegelingen wat er allemaal zou kunnen gebeuren in het komende jaar: parkzone-noord klaar, eerste schop voor het appartementencomplex klaar, tiny huisjes bij de molen, naaktstrand bij de politieplas, S.V. Bredevoort o.l.v. een Aaltense trainer  “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid....”.
Dit jaar mocht ik de hele en halve waarheden voorspellen en dat was leuk.
De serieuze toon kwam - dan toch weer - met het eindcitaat uit de show van Claudia de Brey: “je hebt dan wel verloren, maar je bent het niet”. Met bijbehorend filmpje.  
Daarna werd het laat.
 
Zaterdagmorgen met vijf man sterk naar Dinxperlo
 
Daar wordt door de VVNF altijd aan de kinderen een snoepzak uitgereikt. Bonnetjes krijgen ze op school. Voor de ouders is er glühwein en een oliebol (of 2,3).
Dinxper FM probeerde van de burgemeester nieuwtjes en toezeggingen te ontlokken.
De VVNF bestaat dit jaar 50 jaar: daar zullen we nog van horen. 
Zo vult iedere gemeenschap elk op zijn eigen manier de nieuwjaarsreceptie in.
Het was goed dat we erbij waren. Dichtbij is een van onze thema’s. Maar het is ook leuk en zinnig om opvattingen van onze inwoners te horen of ze nou stokoud of piepjong zijn. Of ze nu komen voor de snoepzakken, oliebollen, het borreltje, de prijsuitreiking of de gezelligheid. 
 
 
 
 
 

Twitter

Free business joomla templates