Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 29 april - 4 mei 2019

week 29 april - 4 mei 2019

In memoriam Benny Lammers.
Op zondagmorgen 21 april 2019 kwam het bericht keihard binnen. Benny is plotseling overleden. Benny Lammers, oprichter en  constante ondersteuner van onze Progressieve Partij. Achteraf hoorden we dat Lenie, Henk en Henny, ook mensen van het eerste uur van de partij, erbij waren geweest. Verbijstering en verslagenheid  alom. Vragen naar het waarom. Ongeloof. 
Natuurlijk. Het is nog lang niet over. Maar toch beginnen langzamerhand, in de loop van de voorbije  week,  andere gevoelens de overhand te krijgen.   Dankbaarheid, waardering, trots, bewondering, respect .
Tijdens de uitvaart heeft Joop het namens de Progressieve Partij als volgt verwoord: “Diep respect, bewondering en waardering voor alles wat Benny heeft betekend voor de inwoners van Aalten door zijn tomeloze inzet overal en altijd. Onmundig trots en dankbaar dat wij als Progressieve Partij en haar voorlopers zo’n kanjer in ons midden hadden. Altijd op de bres voor de gewone man, altijd  wars van opsmuk, altijd weer met beide benen op de grond.  Maar vooral  24/7 aanspreekbaar, hondstrouw, steun en toeverlaat , het creatieve brein van de partij.”
Mede dankzij het werk van Benny is er veel gedocumenteerd over de Progressieve Partij en haar voorgangers. Zo lezen wij in het boek “25 jaar progressieve politiek in Aalten en Winterswijk” uit 2007 dat in 1993 de CVP (Christelijke Volkspartij) ontstond als afsplitsing van CDA Aalten. Of het toevallig was of niet veel oprichters woonden op het Verzet of de Bevrijding. Jan en Lenie Schenk, Benny en Elly Lammers, Leny Blij. Samen met Henk ter Horst en Jan Lurvink deden zij voor het eerst in 1994 mee met de verkiezingen voor de gemeenteraad. Met een frisse campagne (een kleurig logo) met veel grappige gadgets natuurlijk van de hand van Benny, stormden ze met twee zetels de gemeenteraad in. Spanning en sensatie. Een paar katholieken en gereformeerden zou dat goed gaan? Het ging prima, dankzij de ondersteuning met advertenties en krantjes van Benny.
 
Toen in 2004 de samenvoeging met Dinxperlo aan de orde kwam besloten de twee lokale progressieve partijen te fuseren. Progressief Beraad en Christelijke Volkspartij vormden de Progressieve Partij en deden mee aan de herindelingsverkiezingen van de nieuwe gemeente Aalten. Benny vervulde een onmisbare rol in de campagne. En bleef hameren op het voluit schrijven van de naam Progressieve Partij. Immers daarin kon je nog de samenstellende delen herkennen. Dus niks geen P.P. of de PP of  Pro: DE PROGRESSIEVE PARTIJ, dat was de naam volgens Benny. Dat hadden we bij de fusie afgesproken.
 
Benny kon z’n vormgevershart bij de nieuwe Progressieve Partij ophalen. Huis-aan-huis-krantjes, advertenties, later een website en steeds elke week Progressief Nieuws Intern, elke zondagmorgen –pling- om 11 uur, later om 12 uur in de email. De Progressieve partij heeft vanaf het begin grote waarde gehecht aan uitleggen waar we mee bezig zijn, vragen om ideeën, mensen activeren en oproepen tot participatie. Allemaal ondersteund door kleurrijke communicatiemiddelen van de hand van Benny. In ons archief zitten naar schatting meer dan 2000 items waar Benny de hand in heeft gehad.
 
Maar er is meer. Benny had als tiener al in de gaten dat je zelf in je eigen dorp verantwoordelijk was om “het leven leuker te maken”. Dus stond hij aan de wieg van de eerste “keten”in Aalten, later iets officiëler gemaakt in de vorm van Attica, eerst aan de Hogestraat, daarna aan de Bredevoortsestraat. Zelfs betrokken bij de oprichting van De Pol en actief binnen de stichting sociaal cultureel werk. Betrokken bij het Aaltens Volksfeest. 
 
Toen Benny’s talenten als DTP-er steeds meer bekend werden klopten steeds meer verengingen bij hem aan. Hij matste ze allemaal, omdat het verenigingsleden voor Benny echt het cement in de muren van het dorp was. Later in 2013 combineerde hij zijn liefde voor pop en rock door de oprichting samen met andere oude rockers van LSA. Een prima concept voor goede muziek op de lazy Sunday afternoon bij Schiller. Allemaal dingen die het leven leuker kunnen maken. Maar dan wel voor de gewone mensen. Elite zorgt wel voor zichzelf. 
 
Dat was ook zijn drijfveer voor zijn politieke activiteiten. Tijdens zijn uitvaart  zei Joop het zo:
“Politiek is maar een middel. Voor Benny een middel om mee te werken aan een wereld waarin ook de eenvoudige mensen, de kleine man, zoals we het altijd noemden, hun rechtvaardig deel krijgen. Een eigen plek zoals indertijd bij de eerste keten of Attica, met eigen muziek zoals later bij LSA. In tal van goede doelen die Benny steunde, steeds weer gericht op het welzijn van de gewone Aaltenaar. Aalten mag Benny voor altijd dankbaar zijn.
Nu nog verbijsterd en verslagen. Maar bewondering , respect en dankbaarheid krijgen de overhand.  Een diepe buiging voor Benny!”
 Een persoonlijke noot: Benny werkte van 1977 tot  1980 bij Drukkerij Wikkerink te Aalten. Ik was daar eigenaar en vertrok daar per 1 maart 1980. Benny werd vanwege z’n knieen “afgekeurd” in de periode daarna. Ik vind het bijzonder dat –hoewel Benny vooral in de nabewerking van het drukwerk zat- wij hebben mogen bijdragen aan de “carrière-switch” van Benny en hem mede in contact heb mogen brengen met het grafische vak. Hoewel dat op dit moment niet meer vergelijkbaar is met de jaren ‘80
 
Joop
 (dit in memoriam werd uitgesproken tijdens de jaarvergadering  2019 van de Progressieve Partij op dinsdagavond 30 april en is tevens (met foto's) verschenen als Progressief Nieuws Intern op 5 mei 2019
 

Twitter

Free business joomla templates