Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek van 24 maart - 31 maart

week van 24 maart - 31 maart

Zaterdag.
Die avond waren Hans te Lindert en ik present bij het voorjaarsconcert van Chr. Muziekvereniging Excelsior te Barlo. De uitvoering was in Romienendal.  Hans heeft muziekonderwijs in zijn portefeuille, ik muziekverenigingen. Dus wij hebben afgesproken dat we in onze eerste periode zoveel mogelijk de concerten van de muziekverenigingen bezoeken. Gewoon om te horen wat ze doen en wat er leeft.  Zo’n avond levert altijd weer nieuwe inzichten op. Hier was bijvoorbeeld goed om te merken dat de slagwerkgroep bestaat uit leden van Advendo Lintelo en Excelsior Barlo. Mooie vorm van samenwerking. Soms levert de pauze-verloting ook wat op: een leuk bierpakketje. Trouwens geruild  met de achterbuurvrouw tegen mijn oorspronkelijk gewonnen nagellakpakketje.
 
Maandag 
Een hele oude bekende op bezoek. Hij wil dat de winkels en andere plekken waar je gebruik kunt maken van het toilet en die op een kaartje staan ook meer bekend gemaakt worden.  Gaan we regelen. Hij had positieve ervaringen bij de Action en bij de Jumbo. Mag ook wel eens genoemd worden. Die avond een voorlopig laatste gesprek met een afvaardiging van muziekverenigingen over de verdeling en vorm van steun door de gemeente. Er wordt nu gewerkt aan een raadsvoorstel. Intussen hebben alle muziekverenigingen meegedaan aan een workshop van de Talentverbinder. Hierin is gebrainstormd hoe zij een nog grotere rol in de samenleving kunnen spelen, vooral ook in de richting van kwetsbare burgers. Daar komen toch waardevolle ideeën uit.
 
Dinsdag
Was weer collegedag. Bovendien togen we naar Bocholt voor een bezoek aan een deel van het college daar.  Cultuurverschilletje: wij als college (bijna) allemaal strak in ’t pak en das. Komen we daar: geen das te bekennen bij onze Duitse collega’s. Indrukwekkend wat daar in de omgeving van het Textielmuseum gerealiseerd wordt. Kubaai een culturele en nieuwe woonomgeving. Met een nieuwe brugverbinding, waar bijvoorbeeld op 1 mei a.s. een groot cultureel programma plaatsvindt (welkom!). Verder gesproken over de gezondheidszorg. Grappig is dat de dag erop een bericht in de krant kwam dat het Bocholter ziekenhuis ook Nederlandse patiënten met hartproblemen kan gaan helpen. Ook wat ideeën uitgewisseld over het onderwijs en natuurlijk de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Zo willen we bijvoorbeeld graag een “match-maker” stationeren bij het Netwerkbureau die Duitse en Nederlandse bedrijven en werkzoekenden aan elkaar gaat koppelen.
 
Daarna ging het op Dinxperlo an. Voor een bezoek  aan de gloedje nieuwe vestiging van Albuco. Verhuisd van de Derde Broekdijk in Aalten naar het nieuwe gedeelte van het industrieterrein (Jaegerinkweg) te Dinxperlo. Men maakt vooral panelen voor vrachtwagens (carrosserieopbouw); die zijn meestal 15, maar soms ook 25 meter lang. Onder de indruk van het kwalitatief hoogwaardige product dat eigenlijk in een vrij eenvoudig productieproces tot stand komt.  Het bedrijfspand is gasloos, wat nog wel een uitdaging was. Vooral bij het verlijmen moeten de temperatuur en luchtvochtigheid constant zijn. Maar met bedrijven uit de directe omgeving heeft men een indrukwekkende luchtbehandelingsinstallatie aangelegd. De directie vertelt er graag over en staat open voor een bezoekje.
 
Woensdag
Overdag had ik verschillende gesprekken bij, met en over Laborijn. Er wordt hard gewerkt om de verhoudingen weer te normaliseren, de werkwijzen te onderzoeken en zo nodig te verbeteren en open te zijn met informatie over wetten,  regels, procedures en gevolgen daarvan. Die avond aanwezig bij het “armoede symposium”van de gemeente Winterswijk. Het eerste deel van de avond was indrukwekkend. Suzanna Jansen die vertelde en voorlas over en uit haar boek “Het pauperparadijs”.  Uitsluiting en stigma is vaak het gevolg. Maar de oorzaak blijft gewoon: te weinig geld. Ook enkele emotionele getuigenissen uit de zaal. En op film, moedig van deze mensen om voor hun armoede en schulden uit te komen. Interessant is hoe Winterswijk dit verder wil aanpakken. Vooral samen met de mensen. Gaan wij in de gemeente Aalten ook doen. Op 9 mei is er een bijeenkomst met alle “stakeholders”. 
 
Donderdag
Onze langverwachte email nieuwsbrief “Gemeente in bedrijf” werd verzonden naar leden van ondernemersverenigingen in de gemeente. Vooral collega Martin Veldhuizen en ik willen daar regelmatig nieuws in kwijt wat te maken heeft met bedrijfsleven en ondernemerschap. Zo nemen we daar aankondigingen voor interessante bijeenkomst op, mogelijk gunstige regelingen op het gebied van scholing, arbeidsinpassing en duurzaamheid. Maar we roepen ondernemers ook op om mee te denken over een inclusieve arbeidsmarkt, oplossingen voor mobiliteit en duurzaamheid.
 
 
Rond etenstijd die avond vond er een heel interessant initiatief plaats in zaal Bruggink  de Heurne. Verschillende bewoners en verenigingen hebben het idee opgevat om van het wat verwaarloosde voetbalveldje een mooie gemeenschapstuin, ontmoetingsplek te maken.  Er zijn wat plannen geschetst. Nu hebben ze via de Aaltense Uitdaging allerlei partijen, bedrijven (en dus ook wethouders) gevraagd mee te denken hoe ze dit moeten organiseren en realiseren, wat daarvoor moet gebeuren en wie er mee kan werken. Aan vier grote tafels werden ideeën geopperd en plannen gemaakt over de inrichting, het onderhoud, het programma en over vrijwilligers. En het werkte! Er ontstond energie, enthousiasme leidend tot ideeën, toezeggingen en materiaal-sponsoring. Een heel mooi voorbeeld van “burgerparticipatie-van-onderop”.
Vrijdag.
Vroeg uit de veren voor het “Werkontbijt techniek” bij Scahersvoorde aan het Stationsplein. Bedoeling: Bedrijven en onderwijsinstellingen laten samenwerken voor de broodnodige scholing en opleiding in de technische beroepen. Die opleidingen vinden steeds meer buiten de schoolmuren plaats; daarvoor moeten de bedrijven dus aan de bak. En dat kan ook prima. Er werden door de innovatiemakelaar” (innovatie is gewoon gericht rommelen) mooie voorbeelden genoemd van bedrijven die scholieren gericht laten rommelen. De samenwerking tussen allerlei scholen en bedrijven in de Achterhoek is uitstekend, vandaar ook dat er een extra subsidieaanvraag neergelegd wordt bij het bedrijfsleven om juist dit praktijkleren te bevorderen.
 
 
Die middag waren de burgemeester, wethouder Martin Veldhuizen en ik aanwezig bij de officiële viering van 50 jaar Estinea. Het werd een inspirerende bijeenkomst door de inbreng van de spelergroep van Estinea en de perfecte presentatie van de geluksprofessor Leo Borgman uit Vlaanderen. Hij heeft een wereldwijd bekend boek geschreven “Geluk”en daarna “Hoop”. In talloze voorbeelden liet hij ziet hoe ongelooflijk negatief mensen over en naar elkaar kunnen zijn terwijl wij in Nederland tot de gelukkigste mensen in de wereld behoren. Is ook alle reden voor. We leven in een land van gelijkheid en vertrouwen. Hoewel er krachten zijn die deze randvoorwaarden voor geluk ons willen afnemen. Die mensen tegen elkaar opzetten. Mensen met de rode knop hebben het over ik, problemen en het verleden. Mensen met een groene knop hebben het over wij, mogelijkheden en de toekomst. Hij besloot met de mensen van Estinea een hart onder de riem te steken: “jullie zijn geen hulpverleners, maar “hoopverleners”. 
 
 
Zaterdag
Namens gemeentebestuur even het hoofd om de deur gestoken bij Jan Ubels en Luci Aversteeg (de Horlogemaker en Goudsmit) in Bredevoort. Zij waren het slachtoffer van een brutale inbraak eerder die week. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen waren de dieven toch  binnegekomen. Na het geregeld van de eerste dagen komt nu natuurlijk de emotie.  Men was vol lof over de politie. Alle hulp van de gemeente met een bos bloemen aangeboden.
Ook maar even langs de Duitse grens in Dinxperlo gewandeld. Vanaf vrijdag staan daar deze maand grote foto’s van een Duitse en Nederlandse fotograaf die het gevoel Heimat/Thuis proberen te verbeelden. Leuk grensproject.
 
En dan ’s avonds naar de Graafschap-Heracles. Ontzettend goede eerste helft, tweede helft weggeven. Wel een paar goede afspraken gemaakt met  Harald Bus van het WerkgeversServicePunt. De kunst gaat worden om de vraag om te buigen en te koppelen aan het aanbod, dat ook omgebogen moet worden. 
 

Twitter

Free business joomla templates