Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 28 januari - 2 februari 2019

week 28 januari - 2 februari 2019

Eens in de twee weken schrijf ik  een blog. De andere week vullen fractie en bestuur het “Progressief Nieuws Intern”.  Ik schrijf over mijn wederwaardigheden van de afgelopen week. Vooral als wethouder. Daarbij kan natuurlijk niet alles gedeeld worden.  Je komt ook wel eens privacy-gevoelige zaken tegen die, hoewel  soms erg leerzaam, onder de pet moeten blijven. Ik schrijf op persoonlijke titel. Mijn opvattingen hoeven niet perse gedeeld te zijn of te worden met het college of mijn fractie. Het gaat erom dat de lezer een indruk krijgt van het werk van een wethouder en hier en daar uitgedaagd wordt om mee te denken en ideeën te leveren. Participatie dus. Het motto van het college is “daadkrachtig, duurzaam en dichtbij”. Ik probeer in elk geval het begrip dichtbij in te vullen met deze blog. Je mag me altijd bellen of mailen: 0543-493333 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Joop Wikkerink
 
 
Maandag 28 januari
Samen met een beleidsmedewerker ging ik op bezoek bij het Platform Ouderenbonden. Een overleg van bestuursleden van o.a. de PCOB en de KBO vanuit Dinxperlo en Aalten.  Hoofdmoot van de bespreking was de “verborgen armoede en eenzaamheid” en hoe we die mensen zouden kunnen bereiken. De ouderenbonden hebben vrijwillige ouderenadviseurs die goed werk kunnen doen. Ze willen graag dat alle 75plussers aan worden aangeschreven, waarna deze kunnen aangeven of ze bezoek willen van die ouderenadviseurs. Lijkt een goed idee. Of heb jij betere ideeën?
 
’s Middags zaten collega-wethouder Hans te Lindert en ik om tafel bij de Ahof om met een groepje na te denken over  de “maatschappelijke meerwaarde” van Sportpark Zuid. Hoe kunnen we daar sport verbinden met  bijv. bewegen voor mensen met een beperking, gezondheidsactiviteiten (fit worden en blijven), activiteiten en werk voor mensen die (nog) niet toe zijn aan betaald werk, inschakeling stageprogramma’s enz. Er kwamen heel wat ideeën over tafel, Hans en ik hebben al afspraken lopen met de Graafschap; nu de uitdaging nog hoe dit allemaal te organiseren met de gebruikers van Sportpark Zuid. Als jij ideeën hebt hoor ik ze graag. 
 
Dinsdag 29 januari
Na de wekelijkse collegevergadering die morgen gingen we als college ‘s  middags op bezoek bij een echt lokaal bedrijf. KNB: Klein Nibbelink Bredevoort, 125 jaar al een begrip als smidse, constructiebedrijf en nu als landbouw-mechanisatie bedrijf. Heel interessant hoe ook de persoonlijke filosofie en drive van de eigenaar Bernd zorgde voor een nogal unieke nieuwbouw. Licht, geluidsgeisoleerd en verwarmd en gekoeld door een aardwarmtepomp. Gasloos. Ook hier natuurlijk de situatie op de arbeidsmarkt besproken. Bernd is ook ambassadeur van het Gerrit Komrijcollege afd. Motorvoertuigen. Bij deze ook een oproep aan ouders en scholen. De tijd van open dagen breekt weer aan: kijk bewust naar opleidingen in de techniek!
Dinsdagavond volle bak in de raadzaal. Ging vooral over de afsluiting van het hoofdstuk Groot Deunk: van asielzoekerscentrum naar gebouw voor de lokale Oranjevereniging. Met zoveel mogelijk natuurlijke herinrichting. Voor mijn portefeuille stond het Rekenkamerrapport over arbeidsintegratie op de agenda. Er is veel belangstelling in de raad hoe we nu kunnen komen naar een inclusieve arbeidsmarkt. Daar  waar zoveel mogelijk mensen (ook met een afstand) een plekje kunnen krijgen. Samenwerking is ook hier het toverwoord.  Ik geloof ook in de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. En zet daar ook op in o.a. via de thematafel onderwijs-arbeidsmarkt. Weet jij werkgevers die het aandurven met “unieke werknemers”? Neem dan contact op met mij of  het Werkgevers Service Punt Achterhoek: 088 – 3650 400
 
Woensdag 30 januari
Een interessante bijeenkomst bij “Meulenvelden”in Didam vanuit de “transformatiefafel” zorg”. Deze tafel komt drie keer per jaar  bij elkaar en bestaat uit wethouders en bestuurders van allerlei zorginstellingen. We zoeken inspiratie voor nieuwe  concepten in de zorg. Het woon-zorgcentrum was een jaar of tien geleden gebouwd met veel snufjes  bijv. domotica voor bewoners. In een andere tijd met andere bewoners, andere financiering. Nu zag je dat sommige concepten niet (meer) werkten:  wasserette was dicht, ontmoetingscafé liep ( commercieel) niet denderend, domotica was niet altijd afgestemd op mogelijkheden bewoner. Bewoners worden kwetsbaarder, terwijl het gebouw erg open is. Plus veel onbenutte m2’s. Conclusie hierbij is dat je niet meer kunt denken in kolommen: Corporatie voor huisvesting en Zorginstelling voor zorg. Ook vanwege de druk op de financiering van de collectieve voorzieningen ten gunste van particuliere vermogens, is het sleutelwoord ook hier: samenwerking. Ook wij ontkomen er niet aan om na te denken over vernieuwing in woon-zorgconcepten; het rijk lijkt zich steeds meer terug te trekken. En de duimschroeven worden financieel aangehaald bij ook de corporaties. De bestuurder van Plavei, de corporatie in Montferland,  gaf aan dat een dergelijk complex nu nooit meer gebouwd zou kunnen worden.
Die woensdagmiddag vond de herdenkingsbijeenkomst van de razzia op twee kerken 75 jaar geleden,  plaats. Ook de gemeenteraad en het college waren uitgenodigd. De namen van de mannen (42 zijn bekend van de 48) werden getoond op grote schermen in de Oosterkerk. De zoon van de organist van destijds in de Westerkerk vertelde welke impact het oppakken van zijn vader en de aarop volgende deportatie naar Neuengamme op het gezin heeft gehad. Hans de Graaf hield een mooie herdenkingsrede waarin hij waarschuwde voor het uiteenvallen van Europa, het opkomend populisme en nationalisme. En een pleidooi hield voor een humane opvang van vluchtelingen inclusief een kinderpardon. 
 
Donderdag 31 januari
Donderdag was een interne overlegdag en er moet ook wel eens wat gelezen worden, ’s Morgens hebben we altijd een extra B. en W. vergadering, ook al om de lopende week door te nemen.  En als de verslaggevers van de media nadere toelichting op de besluiten van die dinsdag daarvoor willen hebben kan men langskomen. Deze donderdag  dus niet. 
 
Vrijdag 1 februari
Samen met collega Hans te Lindert op bezoek bij Horizon (Harreveld). Poeh dat was heftig.  Onze eerste vraag en verbijstering was: hoe kan het toch dat een jongetje van 12 , die we als eerste achter de gesloten deuren tegenkwamen, en er best normaal uitzag, al zo veel heeft meegemaakt in z’n leventje dat hij hier zit, op de gesloten afdeling. De directeur gaf ons een inkijkje in de wereld van de jeugdzorg. Dan besef je dat dat eigenlijk totaal buiten ons veilige wereldje afspeelt. Met heftige situaties als suïcidaal gedrag of dreigingen daarmee, volkomen niet aanspreekbare jongeren met verward gedrag,  veel agressie. Maar ook schier onmogelijke organisatorische problemen, grote wissel op personeel. Maar dan ook de mooi succesjes: jongeren die toch weer deels op de rit komen, werk vinden, opgevangen worden. Een mooi concept is de gezinsbehandeling, waar ouders en kinderen zo’n drie maand in een unit op het terrein verblijven en getraind en behandeld worden in opvoedvraagstukken. We maakten een paar afspraken. Een daarvan is nadenken hoe wij als gemeente de enorme deskundigheid die binnen zo’n instelling als Horizon is kunnen gebruiken op gemeentelijk niveau, bijvoorbeeld in het Ondersteuningsteam.
 
 
 
 
Zaterdag 2 februari
Naar aanleiding van een discussie in de sociale media had Suzanne Ruesink de fractie van de Progressieve Partij  uitgenodigd op boerderij het Westendorp. Op zaterdagmorgen togen we richting IJzerlo. Ik ging mee. Een zeer inspirerende en interessante discussie aan de keukentafel. Het bedrijf heeft 160 melkkoeien en probeert de kringloop te sluiten. Dat betekent weidegang, eigen stieren, experimenten met gewassen enz. Veel aandacht voor  levering direct aan verwerkende bedrijven (Zuivelhoeve, Slow food boerderij van Nel Schellekens).  Maar daarnaast is Suzanne zeer actief in o.a. Team Agro die een betere verstandhouding tussen consumenten en boeren probeert te kweken. Ook volgens de ideeën van Joe Salatin over natuurinclusieve landbouw en “Know your farmer, know your Food”.  Zo was ze op de “Grüne Woche” in Berlijn met de “Gouden tractor”. Dit is een jaarlijkse prijs voor burgers die werken aan begrip voor boeren. En heeft ze de halve wereld rond gereisd. We vonden elkaar natuurlijk in onze toekomstvisie op de landbouw en de overtuiging dat de tussenhandel met hun marges verbetering vooral aan de producenten- en consumentenkant tegenhoudt. Dus waarom geen boerencoöperaties weer invoeren, compleet met het merk Achterhoek (vlag!) waarin producenten en  consumenten elkaar ontmoeten en een eerlijke prijzen voor eerlijke producten betalen. Een idee om nader uit te werken. 
   
 
 
 

Twitter

Free business joomla templates