Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 31 december-5 januari

week 31 december-5 januari

5 januari - Kunnen we het er over hebben?
Even met de pet van wethouder publieke gezondheidszorg op. De schrik zat er weer even goed in op 2 januari.  Fors meer gewonden, 2 vuurwerkdoden waarschijnlijk door illegaal vuurwerk. Flink meer geweld tegen hulpverleners. En natuurlijk stoere taal van politici:  “onaanvaardbaar, oppakken, isoleren tijdens de jaarwisseling”. In de Achterhoek “viel het mee”, werd gezegd. Meer dan 1000 mensen lopen een gehoorbeschadiging op. De fijnstofconcentratie is tijdens de piekbelasting 40x zo hoog  dan op normale dagen. Veel angst onder mensen en dieren. Ik zelf ken een jongen uit Syrië die doodsbang is voor knallen. Ik ken ook oude mensen die ineen krimpen bij harde knallen vanwege “de oorlog”.   Is dat gek? Ik vroeg tijdens de nieuwjaarsreceptie  bij de Stegemanshof aan wat bejaarden of ze last hadden gehad. Sommigen zijn gewoon bang. Anderen maken zich niet druk. Ik heb deze link bijgevoegd, een infographic met cijfers van de GGD. Zie: https://www.ggdghorkennisnet.nl/nieuws/10505-infographic-de-effecten-van-vuurwerk-op-de-publieke-gezondheid Cijfers liegen niet. Ondanks deze cijfers blijven veel mensen zich beroepen op  “de mooie traditie”.  Google eens op “How to survive Dutch New Year’s Eve”. Lachen, misschien eventjes. Maar de vraag is gerechtvaardigd: zijn wij hier in Nederland met onze tradities rond vuurwerk niet knettergek geworden: meer, zwaarder, duurder, gevaarlijker, groter, grootst. Of vinden we het toch stiekem lekker om uit te dagen, stoer te doen, de grenzen te zoeken en soms er over te gaan? Dat is misschien wel lekker en stoer, maar houden we dan genoeg rekening met de mensen (en dieren)  die bang, zwak, ongezond en niet stoer zijn?
Ik heb me ook wat verdiept in de overlast die kan ontstaan door houtkachels. Vooral voor mensen met astma en COPD. Ook daar zie je dat er een soort verlegenheid ontstaat. Je kunt toch niet ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer? En: een beetje rook is toch niet zo erg. Als je dan verder zoekt lijkt het zo te zijn dat er geen enkele juridische grondslag is om overlast van houtkachels aan banden te leggen. Dat zou ook eigenlijk niet nodig moeten zijn. Ik ben erg voor persoonlijke vrijheid en vrijheid van keuze. Maar ieders vrijheid zou  begrensd moeten worden als de vrijheid of gezondheid van een ander ten koste gaat van jouw persoonlijke vrijheid. Dus ik heb gevraagd of we in onze wekelijkse gemeente-advertentie weer niet eens de tips voor houtstoken kunnen opnemen. Ze staan ook hier: https://www.ggdnog.nl/thema-s-publiek/item/omgeving/houtkachels-en-open-haarden
Als wethouder zou ik het komende jaar met deze twee punten aan de gang willen gaan: vuurwerk en houtrook. Natuurlijk samen met de inwoners. Wat vinden zij. Waar liggen hun grenzen? Zijn er alternatieven. Ik kijk bijvoorbeeld altijd met plezier  naar  “de nieuwjaarsprimeur” in Sydney (Australie): rond het prachtige operagebouw  wordt een mooie vuurwerkshow opgevoerd. Doen ze in Amsterdam, Rotterdam, Londen en New York ook. Ik ben wel voor een vuurwerkshow in de drie kernen. Gezellig met z’n allen naar de Markt in Aalten, ’t Zand in Bredevoort en het PrinsClausplein in Dinxperlo.  En dan de rest vuurwerkvrij.  Of juist vuuwerkzones aanwijzen. Carbid-clubs met elkaar afspraken laten maken. Misschien geholpen door de landelijke overheid die regels gaat stellen. Maar laten we het daar gewoon eens over hebben. Zijn we in staat om tradities om te buigen naar  nieuwe gezondere vormen. Die meer rekening houden met mensen (en dieren) die niet zo gauw hun mond open doen, maar bang zijn en last hebben van  rook, fijnstof, en soms akelig letsel.
Concreet: ik zou graag willen dat in het komende jaar we samen in staat zijn om de overlast van vuurwerk en houtrook te verminderen. Door beter te stoken en  het “knappen” te concentreren op gezamenlijke plekken. En dat betekent ook optreden tegen overtreders, illegaal vuurwerk en vieze stokers.Dan hebben we de raad nodig om meer capaciteit beschikbaar te stellen.  In het jaar daarna kijken we of we meer kunnen doen om iedereen een plezierige jaarwisseling te laten beleven. Ook het jongetje uit Syrië. Ik roep iedereen op niet stoer te doen, weg te kijken maar het echt er over te hebben om de gemeente veiliger, schoner en leuker te maken.
Gelukkig nieuwjaar!
Joop Wikkerink
 
Weekoverzicht.
Heb jij dat nu ook? Eigenlijk de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar heel gezellig vinden op het werk? Je kunt eens wat opruimen, je drinkt eens wat langer koffie met mensen die er ook nog zijn, je eet oliebollen met de 10 medewerkers aan de Hofstraat. Je kunt je mails eens bijwerken. Je zet wat vragen en ideeën klaar voor als je collega’s weer terugkomen op 2 of 7 januari. Ik vind het altijd een hele leuke tijd. Afgewisseld door een paar dagen thuis, ook lezen en opruimen of een dagje met kleinzoonlief naar Eye Amsterdam en de Bibliotheek Amsterdam. Zo gaat dus ook Kerst en Nieuwjaar aan uw wethouder voorbij.
Woensdag 2 januari.
Verrassend veel medewerkers zijn aanwezig en wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar (met sauzijzenbroodje) om 10.00 uur ’s morgens in het bestuurscentrum van het gemeentehuis. Toespraakje van de plaatsvervanger van de plaatsvervanger van de gemeentesecretaris. Leuke verhalen over de jaarwisseling en dan weer achter de computer.
De rest van de week.
Opruimen, mailen, ideeën spuien, mails beantwoorden achter de computer. En vooral ook nieuwjaarsrecepties. Hieronder een collage van deze festiviteiten. Woensdag een leuke bijeenkomst in Stegemanshof: wat ken ik toch eigenlijk veel mensen van “vrogger uut Aalten”. Leuke verhalen en herinneringen en namens het gemeentebestuur de bewoners van de hele omgeving een gelukkig nieuwjaar gewenst, wetend dat de meeste mensen die daar zijn “de meeste boterhammen wel gegeten hebben”.  Vrijdag weer een feestelijke bijeenkomst in IJzerlo. Met het hele College aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie annex opening van de nieuwe multifunctionele sportzaal van het buurthuis aldaar. Leuke mensen gesproken, enthousiaste gymnasten gezien en iedereen blij met die nieuwe zaal. Daarna naar Bredevoort, alweer met het hele college. Leuk jaaroverzicht.Mooie speech van collega-wethouder Hans te Lindert. Wat doet hij dat goed! Veel genomineerden op het podium voor de Bredevoortse “Pompe”(prijs). Leuk dat de jury niet kon kiezen en er maar een paar prijzen bij verzon. Terechte prijs voor Irma Verwaayen (een prachtig kleinood gemaakt door Lucy Aversteeg), een eervolle vermelding voor de vissenredders van de Kleine Gracht en een terechte winnaar: de organisatoren van de brunchconcerten deze zomer. 
Het hield nog niet op. Zaterdagmorgen met bijna het hele college oliebollen eten in Dinxperlo, samen met de bevolking. En komende week gaat het nog even door. Maandag 7 januari bent u allen welkom bij de Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Aalten. Alweer in het Grachthuys te Bredevoort, vanaf 19.00 uur. Dinsdag naar de Provincie en donderdag maar Dinxperlo voor de ontmoeting met de IKAD (Industriële Kring Aalten-Dinxperlo).
 

Twitter

Free business joomla templates