Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 34 (klik hier)

week 34 (klik hier)

Ook in Aalten komt een Stemwijzer voor de verkiezingen in 2018.
 
De griffier heeft een aantal mogelijkheden geïnventariseerd om ook in de gemeente Aalten rond de verkiezingen van maart 2018 een zgn. stemwijzer te introduceren. Dat kost rond de 10.000 euro en volgens de burgemeester bevordert dit de opkomst. Wat is een Stemwijzer? Aan de hand van 30 onderwerpen/stellingen geven de deelnemende politieke partijen hun mening. Kiezers kunnen thuis achter hun computer, laptop of I-pad de vragen voor zichzelf beantwoorden en kijken of  ze bij de partij van hun keuze uitkomen. Tijdens de landelijke verkiezingen wordt heel erg veel gebruik gemaakt van de Stemwijzer. In 2014 bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn er in 48 gemeenten Stemwijzers geweest, die samen 1 miljoen keer geraadpleegd werden: door een derde van het aantal kiezers. Algemeen wordt aangenomen dat het hebben van een Stemwijzer de opkomst vergroot.
Samen met de PvdA en ChristenUnie waren wij als Progressieve Partij meteen enthousiast, elk middel om mensen meer bij de politiek in hun eigen omgeving te betrekken grijpen wij aan. Het CDA twijfelde en HMV, Gemeente Belangen en VVD zagen het nut er niet van in . Dat was natuurlijk te verwachten en had ik van te voren ingeschat. GB voerde het kostenargument aan en de VVD dacht dat er al genoeg mogelijkheden zijn om naar discussie-avonden (o.a. georganiseerd door de Gelderlander) te gaan en daar je licht op te steken. Het lijkt wel of ze daar de digitale afslag aan het missen zijn.  HMV heeft ook niet veel met online-tools dus Henk haakte ook af. Patrick Frenken twijfelde, maar toen de burgemeester aanvoerde dat hierdoor meer mensen zouden kunnen gaan stemmen, was ook hij positief.  Dankzij de switch van Frenken was er een meerderheid en komt er een Stemwijzer in 2018!
Uiteraard mag een ieder z'n mening hebben, uiteraard mag een ieder zuinig zijn en op de centjes passen. Maar het is wel zorgelijk dat er veel partijen in de raad zijn die alles bij het oude willen houden en geen milimeter lijken te willen bewegen als het op vernieuwing aan komt. . De wereld om ons heen verandert in razend tempo. Politiek en bestuur worden constant in een kwaad daglicht gesteld alsof het er niet mee toe doet. Ook door mensen die dicht op die politiek en dat bestuur zitten. En dan is het niet meer van deze tijd om te denken dat je het vertrouwen in de politiek, de interesse in de politiek, maar vooral de betrokkenheid van mensen met hun eigen omgeving vergroot  door één keer in de vier jaar een debat-avond onder leiding van een regionale krant te organiseren. Tijden veranderen, politici moeten mee en misschien zelfs wel voorop lopen.
 
 Reageren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 

Twitter

Free business joomla templates