Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeKeek op de weekweek 33 (klik hier)

week 33 (klik hier)

Regels zijn regels, wat voor de één geldt, geldt voor de ander ook?
 
In de Aalten Vooruit verscheen de volgende INGEZONDEN BRIEF - Het is vrijdagmiddag en mooi weer, twee ambtenaren van de Gemeente Aalten komen aan. Of we ons spandoek willen weghalen. ''Anders ontstaat er een wildgroei van dit soort dingen. U kunt een vergunning aanvragen maar die wordt waarschijnlijk afgewezen”, zegt de man. “Let ook op wat er voor de winkel staat; er zouden mensen kunnen zijn die zich er eventueel aan gaan storen… “ Ik moet hier echt een beetje om lachen.
Het doek is met zorg uitgezocht en in goed overleg met de buren opgehangen, er is niemand die zich er aan stoort. Mijn spullen staan voor mijn etalage, het is mijn eigen grond. Vol verbazing en ongeloof pak ik mijn afschrift van de bank waarop staat dat ik ook dit jaar weer meer dan 400 euro precariobelasting heb betaald (reclamebelasting) Ik ben namelijk in de veronderstelling dat ik als ondernemer hiervoor ook reclame mag maken op mijn eigen pand. Naïef, blijkt...
In een gemeente met een teruglopend winkelbestand zou je alle medewerking verwachten. Samen met de ondernemers in de Hogestraat proberen we een aantrekkelijke straat te zijn voor het winkelende publiek, nieuwe ondernemers, en dus ook voor de gemeente Aalten. En met succes want Thils Brocante & Lifestyle en het Huiskamertje hebben zich onlangs gevestigd in de Hogestraat, een aanwinst vinden we. Iets om blij van te worden toch?
Welk belang staat er eigenlijk voorop. De regels omdat het regels zijn of wordt Aalten aantrekkelijk gemaakt voor ondernemende middenstanders?
Regina Dellemijn
De Toonderij
 
Op facebook loopt de hele onderbuik leeg en worden ambtenaren weggezet als hufters en wethouders van buiten als leden van het vreemdelingenlegioen en met stadse fratsen. Ook door mensen die zouden moeten weten hoe het zo’n beetje werkt binnen de gemeente. Schelden en beledigen helpt niet. Laten we met elkaar in gesprek gaan op basis van argumenten en feiten.
 
Hoe gaan we met zo’n kwestie om? 
1.Eerst en voor alles: uitleggen. Reclamebelasting heeft niets met uitstallingen enzo te maken maar is OP VERZOEK van de middenstand ZELF ingesteld om activiteiten via SAP te kunnen ondernemen. De gemeente is hier alleen kassier en doorgeefluik. Dat uitleggen is een taak van de ondernemersvereniging zelf den de gemeente.
2.Er is vastgelegd, goedgekeurd door de gemeenteraad, dat er een vergunning aangevraagd moet worden voor spandoeken boven de straat. Vinden we echt dat middenstanders zich daar niet aan zouden moeten houden? En bijvoorbeeld het Rode Kruis, goede doelen enzo wel? En mag zo’n doek daar dan altijd hangen of tijdelijk? Misschien is het een goed idee om de regeltjes weer eens even opnieuw te bekijken en te bediscussieren, maar stelregel blijft: wat voor de één geldt, geldt voor de ander ook. Middenstander, ondernemer of niet.
3.Het lijkt mij sterk dat de ondergrond van de stoep voor deze winkel eigen grond is. Dat is bijna nergens in het dorp zo. Maar dan nog: mag je obstakels midden op de stoep zetten? Heb je dan ook rekening gehouden met klanten die met een rolstoel, scootmobiel of rollator komen? Die zijn er nogal wat in Aalten.
 
Dilemma. Kortom: er is een dilemma: mogen ondernemers en middenstanders méér met een beroep op het tegengaan van leegstand en het scheppen van een goed winkelklimaat? Moeten ook winkeliers meehelpen om een onbelemmerde doorgang voor mensen met een beperking te bieden? Geldt het VN verdrag inzake mensen met een handicap voor hen niet?
Mijn stelregel is dat democratisch afgesproken regels voor iedereen gelden. Ik ben er wel voor om die regels van tijd tot tijd eens op hun houdbaarheid te bekijken. Verder ben ik van mening dat ook winkeliers zich aan het VN-verdrag moeten houden en een taak hebben om een inclusieve samenleving te bouwen. Mensen met een beperking zijn evengoed klanten. Om het winkelgebied in Aalten aantrekkelijker te maken, de leegstand te bestrijden; daarover hebben wij al veel ideeen geleverd waarmee College, politiek, middenstand en klanten zo mee aan de gang kunnen. Schreeuwen en schelden helpt niet, samenwerken wel.
 
Reacties? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Twitter

Free business joomla templates