Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

Home

PP en CU Motie Hulp aan alleenreizende minderjarige vluchtelingen

1 augustus - Zoals jullie eerder hier hebben gelezen is de onze Motie Hulp aan alleenreizende minderjarige vluchtelingen op 7 juli 2020 aangenomen. N.a.v de aangenomen motie is onze gemeente aangemeld bij deze coalitie. Zie onderstaande bevestiging van VluchtelingenWerk Nederland.  
 
"Hartelijk dank voor uw bericht. Fantastisch dat de gemeenten Aalten en Oost Gelre zich hebben aangesloten bij de Coalition of the Willing, ze staan er bij op de kaart. Inmiddels hebben ruim 160 gemeenten en 5 provincies zich aangesloten, en ook wij gaan na het reces door met deze campagne om druk te blijven zetten op het kabinet om ze te bewegen om alsnog een aantal alleenreizende minderjarigen over te nemen van Griekenland. Veel dank voor jullie steun! 
  
Met vriendelijke groet, 
Michiel Kruyt  
  
Medewerker Politieke Zaken 
VluchtelingenWerk Nederland  
Landelijk Bureau afdeling Belangenbehartiging  
Surinameplein 122 
Postbus 2894, 1000 CW Amsterdam "
 

Fietsexcursie naar Aaltens Goor 12 augustus

1 augustus -Deze zomer organiseert  de  Progressieve Partij  fiets-excursies naar interessante bestemmingen. Voor iedereen: thuisblijvers en toeristen. Voor alle gezindten. Woensdag 12 augustus is het doel het  heringerichte Aaltens Goor. Met als thema: Droogte. Vertrek om 19.00  uur vanaf de Markt in Aalten. 
Droogte
Een uiterst actueel probleem. Na de natte winter en vroege voorjaar zitten we nu weer in een droge periode. Blauwalg, vissterfte, beregeningsverboden, droge beken en sloten, zijn de zichtbare gevolgen. Neerslagtekort, lage grondwaterstanden en aantasting van bijzondere natuur zijn wat minder zichtbare gevolgen van de droogte. Klimaatverandering maakt maatregelen tegen droogte steeds urgenter. In ons gebied is Waterschap Rijn en IJssel verantwoordelijk voor het waterbeheer. Tijdens deze fietsexcursie geeft ing. Jan Polman, beleidsadviseur watersysteem  van het Waterschap een kijkje in de wereld van droogte en waterbeheer. 
 
Aaltens Goor
Het thema droogte wordt op deze fietsexcursie ook belicht op een bijzondere plek. De nieuw aangelegde vlonder in de omgeving Boterdijk/Goordijk in het Aaltens Goor. Watersschap Rijn en IJssel is een van de partners in het omvangrijke natuurherstelproject in het Aaltens Goor. Dat project heeft alles te maken met het waterbeheer en het ontwikkelen van nieuwe natuur. Wat dat betreft een primeur. In september wordt het project pas opgeleverd en officieel overgedragen. Woensdag 12 augustus kunnen de deelnemers aan deze fietsexcursie de resultaten al zien!
 
Vooraf aanmelden.
Bij de start, onderweg,  in het natuurgebied en op de vlonder  houden wij ons aan de RIVM-richtlijnen. Vandaar dat opgave gewenst is vòòr 10 augustus a.s. op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Deelname en koffie of thee gratis. Voor mensen die niet  mee kunnen fietsen is het ook mogelijk om aan te sluiten direct bij  het Aaltens Goor. Wel ook opgeven.
 
Deze woensdag 5 augustus  start de fietstocht naar ekoboerderij Ormel aan de Apenhorsterweg 4A in De Heurne (bij Dinxperlo). Vertrek om 18.30 uur vanaf de Markt te Aalten of 18.45 vanaf Prins Clausplein te Dinxperlo. Opgeven voor 3 augustus ook bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . We bekijken daar de boerderij met Jerseykoeien die veel buiten staan en waarvan de melk  gebruikt wordt voor een bijzondere kaassoort
 

Tweede fietsexcursie naar Landgoed Kotmans

1 augustus - Woensdagavond was er de tweede fietsexcursie georganiseerd door de Progressieve Partij. De tocht leidde dit keer naar een bestemming net buiten de gemeente: landgoed Kotmans in Miste. Om drie en misschien nog wel meer reden een interessant gebied. We fietsten in twee groepen van Bredevoort naar landgoed Kotmans. Daar voegden we ons bij de groep rond Ankh Gussinklo, Achterhoeks schrijver en dichter.
Ankh vertelde over het ontstaan van dit nieuwe landgoed een initiatief van Henk Berenschot, voormalig varkensboer. Vlakbij zijn opgravingen gedaan uit de tijd toen hier nog een oceaan was. Schelpen, haaietanden en dat soort dingen en veel keien. Op het landgoed is een kapschuur gezet die onderkomen is van de “Dialectkring Achterhook en Liemers” en een kleine tentoonstelling herbergt van historische vondsten èn uitgaven van die Dialectkring. We maakten een wandeling langs het Schrieverspad. Dat is een initiatief van eerdergenoemde Henk Berenschot en Henk Krosenbrink, geboren op een steenworp afstand van deze plek. Henk was de grote animator van de streektaal. Hij was onderwijzer, werkzaam bij de Regionale Omroep en van 1980-1990 directeur van het Staringinstituut. Elke belangrijke Achterhoekse schrijver of dichter kan gevraagd worden om een "spröksken" te maken voor bij een boom. Zo zijn er bijdragen van Bennie Jolink, Hans Keuper, firma Weijland, Thea Onnink, Ankh Gussinklo, maar ook "oudere platschrievers" zoals Jo ter Linde -Deunk", Staring, Krosenbrink zelf. 
In de avondzon las Ankh een paar verhalen voor. In het dialect. De enkele niet-autochtonen konden ongeveer 50% volgen. Er was een ontroerend verhaal over het eenvoudige leven en bestaan van haar oudste broer Jan "van de Heisterkamp". Die dicht bij de natuur stond, ook wel zag dat "melken in 't Goor, en rogge binden op de Aaltense es" niet meer van deze tijd was, maar ook niks op had met grootschaligheid en ruilverkaveling. Zijn boerderijtje werd verkocht aan burgers. Hij kwam in het dorp te wonen, schreef mooie verhalen voor zichzelf, en zijn as werd uitgestrooid op een bloemenveldje bij de boerderij waar hij gewoond had. Ook de actualiteit werd niet geschuwd. In een verhaal "t Land van (n)ooit" doet Ankh een scherpe aanklacht tegen ongelijke behandeling van bijv. mensen in de zorg en de miljardensubsidies aan de KLM. De "avondoverdenking" ging over de "olde Helenakerke op de bulte". 
In 2018 werd het Nedersaksisch als officiële taal erkend. De vraag is of het "plat" over twee generaties nog bestaat.

Fietsexcursie naar Ekoboerderij in De Heurne 5 augustus

26 juli  – Deze zomer organiseert  de  Progressieve Partij  fiets-excursies naar interessante bestemmingen. Voor iedereen: thuisblijvers en toeristen. Voor alle gezindten. Woensdag 5 augustus is het doel Ekoboerderij Ormel in De Heurne. Vertrek om 18.30 uur vanaf de Markt in Aalten of  18.45 uur vanaf Prins Clausplein in Dinxperlo.
 
Ekoboerderij Ormel
Erik Ormel en Ellen te Winkel  houden op hun bedrijf al bijna 25 jaar Jerseykoeien. Dit zijn kleine, oranje-bruine koeien met een zacht karakter. Ze geven melk met een hoog vet- en eiwitgehalte. Hiervan maakt Aurora, een kaasmakerij in Kraneburg (Dld) een aparte kaas met een bijzondere smaak.
De Jersey's hebben allemaal horens en men laat  de jonge kalveren bij de koeien melk drinken, zodat ze op een natuurlijke manier groeien.
Verder worden de kalveren zoveel mogelijk in het voorjaar geboren. De koeien vreten voor 90% gras en klaver. Hiervoor lopen ze in de zomer dag en nacht in de wei. Afhankelijk van het weer, lopen de koeien van begin april tot half december buiten. De boerderij is te vinden aan de Apenhorsterweg 4a in De Heurne (bij Dinxperlo)
 
Alternatief.
De fietsexcursie is vooral interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe vormen van landbouw en veeteelt als alternatief voor het huidige vastlopende systeem. De Progressieve Partij pleit in de gemeenteraad al jaren voor natuurinclusief boeren. Laat ook voorbeelden zien en organiseert werkbezoeken en excursies. Langzamerhand begint dat pleidooi door te dringen, ook bij andere partijen en bijv. de provincie. Het is belangrijk dat juist realistische voorbeelden van “anders” boeren een kans krijgen en onder de aandacht gebracht worden. Juist in deze tijd van boeren-polarisatie.
 
Vooraf aanmelden.
Bij de start, onderweg en bij de boerderij houden wij ons aan de RIVM-richtlijnen. Vandaar dat opgave gewenst is vòòr 3 augustus a.s. op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Deelname en koffie of thee gratis. Voor mensen die niet  mee kunnen fietsen is het ook mogelijk om aan te sluiten direct bij de boerderij. Wel ook opgeven.
 
Let op:
Deze woensdag 29 juli start de fietstocht naar landgoed ’t Kotmans te Miste om 19.00 uur vanaf ’t Zand te Bredevoort.  We bekijken daar de fossiele vondsten en wandelen langs ’t Schrieverspad. Aaltens schrijfster Ankh Gussinklo vertelt iets over de Dialectkring en “dreg veur uut eigen wark”.  Opgeven kan nog. De laatste  fietsexcursie  deze zomerperiode  staat gepland op de woensdagavond 12 augustus met als thema nieuwe natuur en droogte (met Waterschap) en bestemming Aaltens Goor. Houd hiervoor de media in de gaten.
 

Vragenderveen: zeldzaam mooi in de Achterhoek

26 juli - In de driehoek tussen Bredevoort, Lichtenvoorde en Winterswijk ligt een heel bijzonder stuk natuur: Het Vragenderveen. Bijzonder op verschillende manieren: Het levende hoogveen is erg zeldzaam in Nederland en dan ook nog eens in goede staat, het beheer wordt gedaan door Stichting Marke Vragenderveen, een van de oudste agrarische natuurbeheer organisaties in Nederland die het beheer ook nog eens geheel met vrijwilligers doet.
Stichting Marke Vragenderveen, eigenaar en beheerder van het gebied is net na de 2e wereldoorlog  ontstaan als weerstand tegen de dreigende onteigening door buurman Natuurmonumenten. Ondanks het feit dat er twee eigenaren zijn is het gebied natuurlijk één geheel. Inmiddels bewijzen Natuurmonumenten en SMVV dat samenwerking tussen natuurorganisaties en agrarisch natuurbeheer heel goed mogelijk is. 
 
Middelpunt van het Vragenderveen is het kwetsbare hoogveen. Hoogveen ontstaat in een natuurlijke kom waarin regenwater blijft staan. Hoogveen verdraagt ook niets anders dan regenwater. Dit geeft de bijzondere voedselarme en zure omstandigheden waarin het veen zicht ontwikkeld. Normaal gesproken is die afhankelijkheid van regenwater in het Nederlandse klimaat geen probleem, maar afgelopen jaren werd erg duidelijk dat ook in Nederland voldoende regenwater geen zekerheid is. Aangezien ander water geen optie is, wordt er alles aan gedaan om het regenwater in het gebied vast te houden.
Het hoogveen is kwetsbaar en dus verboden toegang voor wandelaars. Voor wie toch nieuwsgierig is naar dit bijzondere gebied zijn er excursies met een gids te boeken via www.vragenderveen.nl. Tijdens zo’n excursie zie je tal van zeldzame tot zeer zeldzame planten als de kleine veenbes, de rijsbes, het prachtige zonnedauw en de lavendelheide. Kies de natte excursie en ervaar hoe het is om te lopen op het deinende waterbed van met veenmos dichtgroeide oude veenputten.
 
Om het kwetsbare veen te beschermen is het gebied omgeven door een bufferzone. Dit gebeid is open voor bezoekers en heeft een aantal prachtige wandelroutes. Letterlijk hoogtepunt is de 15 meter hoge natuur observatiepost van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het hoogveen zelf en je prachtig het verschil tussen de dijken en de veenputten ziet. Altijd mooi, maar zeker met mist in de vroege ochtend een aanrader. 
De bufferzone beschermt het kwetsbare deel, maar is veel meer dan alleen een randje weiland dat bescherming bied. Het is door goed beheer zonder bemesting of spuiten ook zelf een prachtig natuurgebied dat varieert van bos tot bloemrijk weiland en van sprookjesachtige bospaden tot mooie poelen met libellen en salamanders.
 
Aanrader voor de wandelliefhebber is het Schaddenpad. Een wandelroute van zo’n 12 km rondom het hele complex Korenburger-en Vragenderveen. Struinen door weilanden, mooie bospaden en het Achterhoekse coulissenlandschap. 
 
 
 
 
 

Sfeerverslag fiets- en wandelexcursie Vragenderveen

25 juli - Afgelopen woensdag stond de eerste zomerexcursie van ons voor de deur. Een mooie wandeling, onder leiding van gids Theo Bauhuis, door het Vragenderveen stond op de planning. Omdat er in het veen nogal wat “natte” routes zijn, werd er aangeraden om in elk geval stevig schoeisel of laarzen aan te trekken.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dus om natte voeten te voorkomen werden er door verschillende deelnemers nog even laarzen aangeschaft. Inclusief ondergetekende.
Dit bleek een goede investering. Want ook al had de gids niet voor al te natte paden gekozen, toch was er zo hier en daar enig modderig risico. Maar dat mocht de pret niet drukken.
 
Vol goede moed begonnen we aan onze wandeling. Onze gids loodst ons een stuk bos in en staat even stil om wat tekst en uitleg te geven. Ondertussen kijkt iedereen wat om zich heen, misschien valt er wel een bijzonder dier te ontdekken?
 
Met luid gezoem worden we verwelkomd door een stel enthousiaste muggen. Het gebeurt natuurlijk niet iedere dag dat een 17 gangen diner zich spontaan aanbiedt. We besluiten snel verder te lopen.
Dit keer verruilen we het bos voor het echte veen. Er zijn vele soorten planten, grassen en bloemen waar ik de naam niet van kan onthouden, maar het ziet er echt schitterend uit. Je waant je in een andere wereld, terwijl je toch niet ver van de bewoonde wereld bent.
Als rustzoeker kun je hier je geluk op.
 
Als tenenstoter, enkelverstuiker en/of verzwikker en muggendelicatesse (zie hierboven) overigens ook.
Omdat de paden lang niet altijd goed zichtbaar zijn en iedereen vol enthousiasme om zich heen kijkt, komt het meermaals voor dat er een pol gras of een kuil over het hoofd wordt gezien. Regelmatig hoor ik kleine gilletjes van mensen die voor mij lopen, zodat ik weet dat er iets aan zit te komen waar ik op moet letten. Niet dat dit veel helpt, ik presteer het alsnog om regelmatig mijn tenen te stoten aan een grote pol gras die daar ineens spontaan lijkt te groeien.
 
Maar dit maakt niet uit. De verhalen van de gids zijn aanstekelijk en ik blijf enthousiast om me heen kijken. Ook probeer ik alles in me op te nemen wat hij vertelt.
Nadat ik nog een keer bijna met mijn voet wordt vastgezogen in een nat stuk grond, haal ik toch redelijk ongedeerd de finish. We wagen ons nog even aan het beklimmen van de uitkijktoren. Zodat we nog kunnen genieten van het prachtige uitzicht, dat door de laatste zonnestralen wordt beschenen.
 
Het was een erg leuke en leerzame excursie in een prachtig gebied. Ik ging dan ook naar huis met een voldaan gevoel. En 3 blauwe tenen en 37 muggenbulten. Maar, ik ga zeker nog een keer terug! (Esther)
 
(foto; zonnedauw een "vleesetende plant in het moeras)
 

Houd ook rekening met rolstoelers in centrum-plan Dinxperlo!

18 juli - Half juli werd het plan om het centrum van Dinxperlo volledig te renoveren, tijdens drie informatie avonden gepresenteerd. Het "centrum-visie-Dinxperlo conceptplan".
Het plan werd gepresenteerd door Stefan van Aerle van Bureau Stadskracht en wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten. Zoals in diverse media reeds vermeld is, zal het centrum van Dinxperlo een totale metamorfose ondergaan! Daarbij spelen de supermarkten een grote rol! De inwoners hebben gedurende de afgelopen maanden hun visie hierop kunnen geven, diverse instanties hebben meegewerkt aan de samenstelling van dit plan! Hoe creëren we een hernieuwd, goed functioneel centrum in het dorp! Tijdens de presentatie zijn alle aspecten toegelicht. Met als een van de belangrijkste ontwikkelingen: het verplaatsen van de Jumbo, naar het terrein van Metaalgaas Weverij Hallen. De Aldi zal op de huidige locatie gevestigd blijven, maar zal ook een totale renovatie ondergaan.
Het Plan ligt een maand ter inzage en er wordt gelegenheid geboden om te reageren, tot 14 augustus 2020. Daarna zal verdere uitwerking plaatsvinden. Vervolgens gaat het voor de bespreking terug naar het College van Burgemeester en Wethouders en daarna naar de gemeenteraad. Mocht u dus nog op- of aanmerkingen willen doorgeven, dan bent u daarvoor in de gelegenheid tot uiterlijk 14 augustus aanstaande.

De Progressieve Partij heeft tijdens deze informatie avond weer met nadruk aandacht gevraagd, om in het gehele plan, ook tijdens de voorbereiding, rekening te houden met de mensen met een handicap! Ook voor hun moet het een makkelijk en praktisch, toegankelijk centrum worden! De scootmobile, rollator, rolstoel, moet geen hinder hoeven te ondervinden. Dhr van Aarle reageerde hierop, dat eerdere voorstellen, hieromtrent, door de Progressieve Partij, meegenomen zijn in het voorgestelde Centrum-plan!
U kunt uw reacties doorsturen naar "www.aalten.nl/in-de-gemeente/nieuwsberichten_42611/item/concept-centrumvisie-dinxperlo_85477.html".

(verslag: Ans Plug)

Pagina 1 van 151

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates